Rusya ABD'yi uyardı: 'Ukrayna'ya çoklu roketatar vermeyin'
Moskova, Washington'un Kiev'e çoklu roketatar sistemi vermesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna’ya uzun menzilli çoklu roketatar sistemleri sağlaması durumunda Ukrayna'daki çatışmanın tırmanma riskinin önemli ölçüde artacağı konusunda uyardı.
Bazı Amerikan medya kuruluşu, Biden yönetiminin bu tür silah sevkiyatına yeşil ışık yaktığını bildirmişti.
Büyükelçi Antonov, önce bu iddiaların doğrulanması gerektiğini, ancak halihazırda Amerikalı yetkililer tarafından resmî bir açıklama yapılmadığını söyledi. Büyükelçi, “Sağduyu hâkim olacak ve Washington böyle kışkırtıcı bir adım atmayacak” umudunu dile getirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, daha önce de defalarca Amerikan yönetimini Ukrayna'ya “benzeri görülmemiş silah pompalaması” konusunda uyarmıştı.
Büyükelçi, Ukrayna’ya silah gönderilmesinin çatışmanın tırmanması riskini önemli ölçüde artırdığını kaydetti.
Antonov, basında çıkan haberler doğruysa ve Biden yönetimi M270 MLRS ve M142 HIMARS sistemlerini Kiev'e göndermeyi planlıyorsa, Ukrayna ordusunun Rusya’nın şehirlerini vurma kabiliyetine sahip olacağını, bunun ise Moskova açısından kabul edilemez olduğunu belirtti.
Rusya Büyükelçisi, Biden yönetimini Ukrayna'ya “anlamsız ve son derece riskli silah pompalama uygulamasını” durdurmaya çağırdı ve ayrıca Kiev ve Washington'daki yetkilileri “diplomatik çözüm yolunda ilerleme kaydedilmesine yardımcı olabilecek “gerçeği kabul etmeye” çağırdı.
New York Times
Rus büyükelçisinin açıklaması, New York Times'ın kimliğini belirtmediği Amerikalı yetkilileri kaynak göstererek, Biden yönetiminin ABD yapımı uzun menzilli çoklu fırlatma roket sistemlerinin Ukrayna'ya teslimatına yeşil ışık yaktığına ilişkin haberinden sonra geldi.
Gazete, bu açıklamanın, gelecek hafta yapılabileceğini yazdı.
Kaynaklar, Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemlerinin (M142 HIMARS), Washington'un halihazırda Kiev'e tedarik ettiği 155 milimetrelik obüslerle birlikte Ukrayna'ya yapılacak bir sonraki askeri yardım dilimine dahil edilebileceğini söyledi.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, haberler ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
Buna benzer, haberler perşembe günü CNN'de de yayınlanmıştı.
Ukrayna, ABD’yi çoklu roketatar sistemi veya onun benzeri M270 sistemini vermeye çağırıyor. Kiev, bu silahlarını Rusya ile olan ihtilafın gidişatını değiştirmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor.
İhtiyatlıydı ancak…
ABD basınında bu ay başında çıkan haberlere göre, yakın zamana kadar Biden yönetimi Ukrayna'ya M270 MLRS veya M142 HIMARS tedarik etme konusunda ihtiyatlı davranıyor ve Rusya’nın bu sistemlerin daha uzun menzili ve daha büyük yıkıcı etkisi olması nedeniyle bunu bir tırmanış olarak görebileceğinden endişe ediyordu.
Bazı medya kuruluşlarının bildirdiğine göre, bu silahların Ukrayna ordusu tarafından Rusya'daki hedefleri vurmak için kullanılma olasılığı özellikle endişe verici bulunuyor.
Ukrayna ordusunda Sovyet tasarımı benzer sistemler bulunsa da, HIMARS'ın daha uzun menzile sahip olduğu, daha isabetli olduğu, daha çok yönlü olduğu ve uydu güdümlü ve taktik balistik füzelerle yüklenebildiği belirtiliyor.
Her füze, tek kullanımlık fırlatma tüplerine önceden yüklendiği için kamyona hızlı bir şekilde monte edilebiliyor.
Bu da sistemin, Sovyet tasarımı daha eski modellere kıyasla daha kolay çalıştırılmasını sağlıyor.
Rusya’nın taarruzundan bu yana Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapan Başkan Biden, geçen hafta da ek 40 milyar dolarlık yardım tahsis eden yasayı da onaylamıştı.
Haberin Merkezi
Sponsor: Ak Blog NET
Antonov, basında çıkan haberler doğruysa ve Biden yönetimi M270 MLRS ve M142 HIMARS sistemlerini Kiev'e göndermeyi planlıyorsa, Ukrayna ordusunun Rusya’nın şehirlerini vurma kabiliyetine sahip olacağını, bunun ise Moskova açısından kabul edilemez olduğunu belirtti.
YanıtlaSil